1e paasdag, 20 april
Tranen, vreugde, omkeer
Johannes 20:1-18 Kerntekst: 'Jezus zei tegen haar: Maria! Ze draaide zich om en zei: Rabboeni!'
Paasmorgen. Het licht breekt door. Alles wordt nieuw. De dood overwonnen, een nieuwe toekomst breekt open, door onze tranen heen. We volgen Maria in haar weg van rouw en gemis naar de overweldigende ontmoeting met Jezus, haar levende Heer. Een explosie van vreugde!
Schikking
Het kruis staat rechtop in een bloeiende lentetuin vol met witte bloemen. Tuin van licht, tuin van vreugde.
Tekst bij de schikking
Prachtige bloemen
lentebodes
tekenen van een nieuw begin
een nieuwe wereld.
Stille zaterdag, 19 april
Graf, dood, opgewekt
Matteüs 27:55-66 Kerntekst: ‘Hij is opgewekt uit de dood’.
De stilte van het graf. De dood. De rauwe rouw. Vele vrouwen kijken toe. Een rijk man stelt zijn graf beschikbaar, en zorgvuldig wordt Jezus te ruste gelegd. Toch is de rust niet weergekeerd in Jeruzalem. Pilatus wordt opnieuw lastiggevallen door de Joodse leiders. ‘Zet bewakers bij het graf, want er gaat een verhaal in het rond, de bedrieger heeft gezegd dat hij na drie dagen zal worden opgewekt.’ Je weet maar nooit wat zijn volgelingen zullen doen. Dood is dood en dat moet gegarandeerd worden. Een steen. Soldaten. Intussen klinkt op Stille Zaterdag al de paasboodschap: ‘Hij is opgewekt!’ En in de paasnacht klinken de klokken en jubelen we het uit: Hij leeft!
Schikking
Op Stille Zaterdag ligt een zwarte doek over de schikking zodat we nog niet kunnen zien dat wat komt. We worden stil. In de paasnacht kan de doek verwijderd worden, zodat Pasen zichtbaar wordt
Tekst bij de schikking
Dat wat komen gaat
is bijna zichtbaar
als een lentetuin in het donker.
Goede vrijdag, 18 april
Overgave, roeping, redding
Johannes 18:1–19:42 Kerntekst: ‘Ik ben het. Als jullie Mij zoeken, laat deze mensen dan gaan’.
Schikking
Het kruis ligt op de stenen. Een liggend kruis zodat we het goed kunnen zien en ons hoofd moeten buigen. Tussen de stenen bloeien de rode anemonen die het lijden symboliseren. Rood, de kleur van pijn en verdriet.
Tekst bij de schikking
Bloemen gekleurd
door het bloed dat vloeit
anemone corona
het goede gekroond.
Witte donderdag, 17 april
Dienen, overvloed, water, handdoek
Johannes 13:1-15 / Johannes 14:15-31 Kerntekst: ‘Jezus, die wist dat de Vader Hem alle macht gegeven had … stond op … begon de voeten van zijn leerlingen te wassen’.
Schikking
In een grote glazen schaal staat het kruis in het midden, in water dat schoon wast, water dat leven geeft. In het water drijven madeliefjes, bloemen die de eenvoud symboliseren. Langs het kruis klimt een witte klimplant naar boven. Kamerjasmijn, symbool van liefde en vreugde met een heerlijke geur.
Tekst bij de schikking
Water draagt de madeliefjes
klein en eenvoudig
levend water
bron van genade en vreugde
6e zondag veertigdagentijd, 13 april
Brood, wijn, deelgenoot
Lucas 22:1-23, 56 Kerntekst: ‘Dit is mijn lichaam’ / ‘Dit is het nieuwe verbond, dat door mijn bloed gesloten wordt’,
Schikking
Op deze palmzondag staat Pesach centraal, de maaltijd van de Heer die wij vieren met brood (aren) en wijn (druiven). Verse palmtakjes staan aan de voet van het kruis als verwijzing naar de toekomst die komen gaat.
Tekst bij de schikking
Broodaren en wijndruiven
genadetekenen bij het kruis
juichende palmtakken
hosanna!
5e zondag veertigdagentijd, 6 april
Struikelen, hoeksteen, oordeel
Lucas 20:9-19 Kerntekst: ‘De steen die de bouwlieden afkeurden is de hoeksteen geworden’.
Schikking
De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis staat rechtop en de stenen, de hoekstenen, staan eromheen. Tussen de stenen staat een vaas met daarin een bloeiende tak als verwijzing naar een nieuw leven.
Tekst bij de schikking
Het stenen fundament
is als vruchtbare grond
voor takken die vrucht gaan dragen.
Kerst: 25 december
Woord dat vlees werd
Thema: licht
De lezing uit Johannes 1 is best abstract, over het Woord dat vlees werd. God zelf werd een kwetsbaar mens. Een kind, zoals ook wij eens kind waren. Een nieuw mensenleven, gekomen om ons licht te brengen, hoop en toekomst
Thema: profetie van Gods toekomst
Johannes de Doper, degene die wijst. Een vinger naar Jezus. Een profetische stem die oproept tot bekering, in de lijn van Jesaja. In de schikking leggen we een accent in vers 5: Bereid de weg van de Heer, elke kloof zal worden gedicht, elke berg en heuvel geslecht, kromme wegen rechtgemaakt en hobbelige wegen geëffend. Bij de ontvangende lijn wordt een schaal water geplaatst om het dopen van Johannes te symboliseren.
1e Kerstdag
17 december
Derde advent: het paars wordt al wat lichter en kleurt roze.
10 december
3 december
Paars is de kleur van advent; dat zien we aan de doeken en enkele droogbloemen. Het thema dit jaar is: “Ga mee”. Gaan jullie mee op weg naar Kerst? We zien vier wegwijzers, die verschillende kanten uitwijzen. Een guirlande slingert zich als een weg daar doorheen. Vandaag is de guirlande verbonden met de wegwijzer, die naar beneden wijst. De Mensenzoon wordt door God gezonden vanuit de hemel naar de aarde. Wees waakzaam als de deurwachter.
De guirlande is voornamelijk groen: de kleur van hoop en leven. De conifeer, de Thuja, en de klimop zijn altijd groen. Klimop hecht zich en klimt op naar het Licht. Daarbij ook kale, droge takken van de Els en de vijgenboom. Zij herinneren ons aan de zomertijd, maar we zien al wel nieuwe knoppen en vruchten; ze zullen weer uitlopen. Daar kunnen we op wachten. Zo kunnen we wachten op de komst van de Heer.