Protestantse Gemeente Giethoorn

40 dagentijd 2025

1e paasdag, 20 april
Tranen, vreugde, omkeer
Johannes 20:1-18 Kerntekst: 'Jezus zei tegen haar: Maria! Ze draaide zich om en zei: Rabboeni!'
Paasmorgen. Het licht breekt door. Alles wordt nieuw. De dood overwonnen, een nieuwe toekomst breekt open, door onze tranen heen. We volgen Maria in haar weg van rouw en gemis naar de overweldigende ontmoeting met Jezus, haar levende Heer. Een explosie van vreugde!

Schikking
Het kruis staat rechtop in een bloeiende lentetuin vol met witte bloemen. Tuin van licht, tuin van vreugde.

Tekst bij de schikking
Prachtige bloemen
lentebodes
tekenen van een nieuw begin
een nieuwe wereld.


Stille zaterdag, 19 april
Graf, dood, opgewekt
Matteüs 27:55-66 Kerntekst: ‘Hij is opgewekt uit de dood’.
De stilte van het graf. De dood. De rauwe rouw. Vele vrouwen kijken toe. Een rijk man stelt zijn graf beschikbaar, en zorgvuldig wordt Jezus te ruste gelegd. Toch is de rust niet weergekeerd in Jeruzalem. Pilatus wordt opnieuw lastiggevallen door de Joodse leiders. ‘Zet bewakers bij het graf, want er gaat een verhaal in het rond, de bedrieger heeft gezegd dat hij na drie dagen zal worden opgewekt.’ Je weet maar nooit wat zijn volgelingen zullen doen. Dood is dood en dat moet gegarandeerd worden. Een steen. Soldaten. Intussen klinkt op Stille Zaterdag al de paasboodschap: ‘Hij is opgewekt!’ En in de paasnacht klinken de klokken en jubelen we het uit: Hij leeft!

Schikking
Op Stille Zaterdag ligt een zwarte doek over de schikking zodat we nog niet kunnen zien dat wat komt. We worden stil. In de paasnacht kan de doek verwijderd worden, zodat Pasen zichtbaar wordt

Tekst bij de schikking
Dat wat komen gaat
 is bijna zichtbaar
 als een lentetuin in het donker.

Goede vrijdag, 18 april
Overgave, roeping, redding
Johannes 18:1–19:42 Kerntekst: ‘Ik ben het. Als jullie Mij zoeken, laat deze mensen dan gaan’.

Schikking
Het kruis ligt op de stenen. Een liggend kruis zodat we het goed kunnen zien en ons hoofd moeten buigen. Tussen de stenen bloeien de rode anemonen die het lijden symboliseren. Rood, de kleur van pijn en verdriet.

Tekst bij de schikking
Bloemen gekleurd
door het bloed dat vloeit
anemone corona
het goede gekroond.

Witte donderdag, 17 april
Dienen, overvloed, water, handdoek
Johannes 13:1-15 / Johannes 14:15-31 Kerntekst: ‘Jezus, die wist dat de Vader Hem alle macht gegeven had … stond op … begon de voeten van zijn leerlingen te wassen’.

Schikking
In een grote glazen schaal staat het kruis in het midden, in water dat schoon wast, water dat leven geeft. In het water drijven madeliefjes, bloemen die de eenvoud symboliseren. Langs het kruis klimt een witte klimplant naar boven. Kamerjasmijn, symbool van liefde en vreugde met een heerlijke geur.

Tekst bij de schikking
Water draagt de madeliefjes
klein en eenvoudig
levend water
bron van genade en vreugde


6e zondag veertigdagentijd, 13 april
Brood, wijn, deelgenoot
Lucas 22:1-23, 56 Kerntekst: ‘Dit is mijn lichaam’ / ‘Dit is het nieuwe verbond, dat door mijn bloed gesloten wordt’,

Schikking
Op deze palmzondag staat Pesach centraal, de maaltijd van de Heer die wij vieren met brood (aren) en wijn (druiven). Verse palmtakjes staan aan de voet van het kruis als verwijzing naar de toekomst die komen gaat.


Tekst bij de schikking
Broodaren en wijndruiven
genadetekenen bij het kruis
juichende palmtakken
hosanna!


5e zondag veertigdagentijd, 6 april
Struikelen, hoeksteen, oordeel
Lucas 20:9-19 Kerntekst: ‘De steen die de bouwlieden afkeurden is de hoeksteen geworden’.

Schikking

De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis staat rechtop en de stenen, de hoekstenen, staan eromheen. Tussen de stenen staat een vaas met daarin een bloeiende tak als verwijzing naar een nieuw leven.

Tekst bij de schikking
Het stenen fundament
is als vruchtbare grond
voor takken die vrucht gaan dragen.

4e zondag veertigdagentijd, 30 maart
Feest, verloren en gevonden, uitnodiging
Lucas 5:11-32 Kerntekst ‘Wij kunnen toch alleen maar feestvieren en blij zijn?’

Schikking
Het kruis ligt weer iets hoger op de aardbol. Rond de aardbol staan madeliefjes: om de zoon die wegging niet te vergeten en ook de zoon die thuisbleef niet. Aan de horizontale tak van het kruis is een slinger van judaspenning en wol gehangen, als teken van vreugde over dat wat gevonden is bij de schapen en bij het geld.

Tekst bij de schikking
Aarde bevolkt door schapen
bloemen die niemand vergeten
iedereen is genodigd voor het feest.

3e zondag veertigdagentijd, 23 maart
Genade, geduld
Lucas 13:1-9 Kerntekst: ‘We schieten tekort’,

Schikking
Het kruis ligt weer iets hoger op de aardbol te liggen. Een vijgentak zonder vruchten staat naast het kruis om de boodschap ‘we schieten tekort’ te versterken. Rode takken versterken de lijnen van het kruis en benadrukken het geduld en de genade van God.

Tekst bij de schikking
Vijg zonder vrucht
kale tak
met de belofte voor leven
geduldig wachten.



2e zondag veertigdagentijd, 16 maart
Glorie, licht, Jezus  
Lucas 9:28-36 Kerntekst: ‘Luister naar Hem!’,  

Schikking  

Op de aarde staan 3 witte hyacinten ze verwijzing naar Jezus, Mozes en Elia, symbool van de heerlijkheid van God.  



1e zondag veertigdagentijd, 9 maart
Beproeving, keuze, Gods Woord  Lucas 4:1-13 Kerntekst: ‘Er staat geschreven’.

Schikking  
Vanaf deze eerste zondag gebruiken we de aarde. Het kruis ligt op de aarde, schuin naar boven. De lijnen van het kruis worden versterkt door rode takken verticaal en groene takken horizontaal op het kruis te binden. De takken symboliseren de tweesprong, rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke, de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Groen is de kleur van de toekomst.

Tekst bij de schikking:
Rode takken verbinden
door het genadekruis
de groene takken van de toekomst. 

Adventstijd 2024

Kerst: 25 december
Woord dat vlees werd

Thema: licht

De lezing uit Johannes 1 is best abstract, over het Woord dat vlees werd. God zelf werd een kwetsbaar mens. Een kind, zoals ook wij eens kind waren. Een nieuw mensenleven, gekomen om ons licht te brengen, hoop en toekomst



Vierde Advent: 22 december

Een gezegend kind
Thema: het kind dat zal komen
De lofzang van Maria is een profetische zang, waarbij God de nederige verhoogt, barmhartig is, en mensen overlaadt met gaven. Rijken en heersers delven het onderspit. Een kind zal komen, een licht in de wereld.


Meditatieve tekst
Verborgen leven
om te ontvangen
als licht in de wereld
vol verlangen.


Derde Advent: 15 december

Thema: vruchten van de Geest
Hoe ziet bekering er concreet uit? De tekst zegt: breng dan vruchten voort, de bekering waardig. Leer te delen, zoek een levensstijl die past bij de komst van Jezus. Hij zal jullie dopen met de heilige Geest en met vuur.




Tweede Advent 8 december 2024

Thema: profetie van Gods toekomst
Johannes de Doper, degene die wijst. Een vinger naar Jezus. Een profetische stem die oproept tot bekering, in de lijn van Jesaja. In de schikking leggen we een accent in vers 5: Bereid de weg van de Heer, elke kloof zal worden gedicht, elke berg en heuvel geslecht, kromme wegen rechtgemaakt en hobbelige wegen geëffend. Bij de ontvangende lijn wordt een schaal water geplaatst om het dopen van Johannes te symboliseren.



Eerste Advent: 1 december 2024
Thema: waakzaamheid
Wees alert, houd je ogen open, en laat je niet afstompen door een valse roes of dagelijkse zorgen - houd je ogen gericht op de komst van de Mensenzoon, midden in de chaos van het leven. In vers 29 wordt gesproken over de vijgenbomen. ‘Let op de bomen, zij spruiten uit als de tijd daarvoor rijp is.’ Zo moeten ook wij waakzaam zijn. De schikking De ontvangende lijn is onder aan de kandelaar bevestigd. In de ontvangende lijn liggen vijgen aan vijgentakken en donkere bessen. De kaars is boven op de standaard geplaatst. Doordat er een ontvangende lijn verbonden is aan de kandelaar ontstaat er een silhouet van het anker. Het anker is het symbool van de hoop.

40 dagentijd 2024

Pasen.
De aardbol bloeit. Witte bloemen; de liturgische kleur van het feest. Groen staat voor hoop: het leven overwint de dood.


Stille zaterdag


Goede Vrijdag
Het kruis ligt schuin tegen de wereldbol. Jezus draagt de zonden van de wereld.


Witte Donderdag
Witte kleine bloempjes, die laag bij de grond bloeien. Wel sterk en ze groeien ook tussen rotsachtige grond. Jezus roept op om dienaar te zijn en door de knieen te gaan. Hij wast de voeten. Wees dienaar voor elkaar.

Palmpasen

We zien een palmpaasstok voor de bol. Een slinger van abrikozen: de zilverlingen die Judas kreeg voor het verraad. Slinger met pinda's: de 12 apistelen. Buxus: de palmbladeren, waarmee de mensen zwaaiden. De aardbol wordt gedragen door het kruis: door het kruis op zich te nemen redde Jezus de wereld.

5e Zondag

De bol wordt groener:er is hoop.  Het driekleurig viooltje staat voor  de Drie-enige God:Hij is aanwezig, ook al valt zijn aanwezigheid niet altijd op. Het puntige blad is als een zwaard:  recht zal gedaan worden.



4e Zondag

Bloemstuk in de Doopsgezinde kerk. De bol is weer groener geworden: er is hoop op een goede aarde. De takken vormen een V: het vredesteken. We werken samen vrede en gerechtigheid. De tulp staat voor het gebed: we ontvangen kracht van God.


3e Zondag
Zondag “Oculi”. Men heeft ogen om te zien, maar ziet niets. Het volk is bezig met kwalijke praktijken en Jeremia roept op om tot inkeer en inzicht te komen. De paarse bloemen van de primula met hun gele hartjes, symboliseren de ogen, waar het licht niet in weerkaatst. Jonge uitlopende takken reiken naar de hemel; blijft de verbinding tussen hemel en aarde in stand?


2e Zondag van de 40 dagentijd. De bol is op een aardewerk pot gezet. De pottenbakker doet zijn best, maat de potten mislukken. De mensen luisteren niet naar God. De pottenbakker geeft niet op; hij gaat door tot Gods eer. De aarde wordt al groener, er is hoop.


1e Zondag
Een donkere kale aardbol. Kunnen we het leven op aarde veranderen, zodat we het in de toekomst beter hebben? We zien ook een bloesemtak: zoals de bomen gaan bloeien na een kale winter, zo komt ook Gods belofte uit van een bloeiende aarde. 
Lees meer 

Adventstijd 2023

1e Kerstdag 



17 december

Derde advent: het paars wordt al wat lichter en kleurt roze.


10 december

3 december 

    

Paars is de kleur van advent; dat zien we aan de doeken en enkele droogbloemen. Het thema dit jaar is: “Ga mee”. Gaan jullie mee op weg naar Kerst? We zien vier wegwijzers, die verschillende kanten uitwijzen. Een guirlande slingert zich als een weg daar doorheen. Vandaag is de guirlande verbonden met de wegwijzer, die naar beneden wijst. De Mensenzoon wordt door God gezonden vanuit de hemel naar de aarde. Wees waakzaam als de deurwachter.  

De guirlande is voornamelijk groen: de kleur van hoop en leven. De conifeer, de Thuja, en de klimop zijn altijd groen. Klimop hecht zich en klimt op naar het Licht. Daarbij ook kale, droge  takken van de Els en de vijgenboom. Zij herinneren ons aan de zomertijd, maar we zien al wel nieuwe knoppen en vruchten; ze zullen weer uitlopen. Daar kunnen we op wachten. Zo kunnen we wachten op de komst van de Heer.

2023 Pinksteren

Lees meer 

40 dagentijd 2023


 
Lees meer 

Nieuwsbrief
2025 Mei
2025 April




 
Online kerkdiensten

De kerkdiensten zijn online te volgen op:
Protestantse Gemeente Giethoorn (protestantsekerk.net)
De livestream van de kerkdienst komt automatisch online.