Duurzaamheid
Duurzaamheid
Dit jaar staat ons kerkenwerk in het kader van het thema ‘duurzaamheid.’ Als je God wilt eren in je leven, moet je ook zijn Schepping niet vervuilen en beschadigen. Vanuit christelijk oogpunt heeft ‘duurzaamheid’ dus alles met rentmeesterschap te maken. Een rentmeester beheert een landgoed in opdracht van zijn heer. Hij weet dat verantwoordelijk is voor wat er met dat land gebeurt. Hij is verantwoording schuldig aan zijn heer over hoe hij is omgegaan met de mensen en met de natuur. En terwijl politici vaak slechts kijken naar de volgende regeringsperiode (4 jaar), moet de christen veel verder kijken. Ook toekomstige generaties moeten nog van deze Schepping kunnen genieten. Er is dus alle reden om niet alleen aan je eigen behoeften en je eigen gemak te denken, maar ook aan het voortbestaan van deze aarde.
Het thema ‘duurzaamheid speelt daarop in. Er hangen veel vragen mee samen. Hoe zuinig leven wij? Zouden we met minder grondstoffen toe kunnen? Welke gewoontes zijn vervuilend en slecht voor het milieu? Zijn wij in staat die gewoontes af te zweren? Soms is er met een kleine aanpassing al een grote milieuwinst te krijgen. In onze gemeente zal het vooral om bewustwording gaan. Daarin staan we niet alleen. We doen het samen met de doopsgezinden, maar ook met veel andere dorps- en streekgenoten die de aarde een warm hart toe dragen. ‘Duurzaamheid’ is een thema dat in de hele samenleving veel belangstelling trekt. Maar wij willen daar ook vanuit een christelijk uitgangspunt over nadenken: het vertrouwen op en de liefde voor God de Schepper!
We willen iedereen oproepen mee te helpen om een bewustwordingsproces op gang te brengen.
- Ten eerste de muurkrant:
In de kerk staat een grote ideeënbus, waarin iedereen zijn of haar idee over duurzaam produceren/consumeren kan doen. Ook mag u artikelen uit kranten en tijdschriften verzamelen die over duurzaamheid gaan. Vervolgens zou er een avond belegd kunnen worden, waarop de artikelen worden geordend in bijvoorbeeld vijf categorieën. Hier kunnen dan evenveel groepjes mee aan de slag. De groepjes kunnen de artikelen dan proberen te vertalen naar een activiteit die concreet ondernomen kan worden. We willen deze avond in het voorjaar (maart-mei) houden.
- Wat betreft het recyclen:
In de consistorie in de kerk staat ook een oude verfbak voor oude mobieltjes.
Vraag uw ouders/grootouders eens of ze nog mobieltjes hebben die weg kunnen!
- De Doopsgezinde Gemeente heeft een kledingactie.
Daarvoor kunnen oude schoenen ingezameld worden. Ook wordt er babykleding en speelgoed ingezameld. Dit gaat naar bijvoorbeeld een weeshuis in Polen. De rest gaat naar noodhulp. Heeft u kleding over die nog goed draagbaar is? Dan kan deze kleding naar de voedselbank in Steenwijk. Marjolein Petter en Gerrie Harsevoort nemen uw kleding graag in ontvangst.
|