Protestantse Gemeente Giethoorn

Veertigdagentijd 2022


Paaszondag
Op Stille Zaterdag is na het binnendragen van de  nieuwe paaskaars de zwarte tule verwijderd. De schaal met bloemen in uitbundige kleuren is nu zichtbaar. De overwinningsboog is de triomf op de dood. Dat vieren wij vandaag op 1e Paasdag. Alles komt goed!

Stille Zaterdag, Paaswake

De boog staat op een witte doek en is met laurierblad versierd. Een schaal met bloemen in de kleuren wit, geel, blauw en roze. Witte tulpen en lila viooltjes. Het geheel wordt afgedekt met zwarte tule. 

Goede Vrijdag
De schriftlezing is: Johannes 18: 1-19:42

Op de tafel liggen stenen en Judaspenning, als verwijzing naar de 30 zilverlingen die Judas kreeg voor zijn verraad. Daarbij een Christusdoorn. De rode bloemetjes symboliseren de bloeddruppels. Het kruis staat op de grote tafel voor in de kerk 

Witte donderdag
De schriftlezing is: Johannes 23: 1-15

Onder de boog staat een waskom en een kan met water. Daarbij ligt een witte doek. Op de tafel een vaas met tulpen waar een gebroken matse insteekt. Rondom de vaas is een grote matse in twaalf stukken gebroken, verwijzend naar de twaalf leerlingen. Het Laatste Avondmaal samen met Jezus.

Zondag 10 april
Palmzondag met als schriftlezing: Johannes 12: 12-19

De boog wordt versierd met buxus. Over de paarse doek is een gouden doek gedrapeerd.
De gouden doek betekent koninklijk: een koning op een ezel. Op de tafel witte bloemen en palmtakken.

Zondag 3 april
Thema: 'Wat is wijs?' Met als schriftlezing:
Spreuken 1:20-33

De boog met klimop staat op de paarse doek met daarbij wilgenkatjes. Deze verbeelden zachte oortjes, daar er goed geluisterd moet worden naar wijze woorden. Dan verspreid de wijsheid zich. Ook staan er bloesemtakken als teken van hoop.

Zondag 27 maart
Thema: 'Ik ben de ware wijnstok' met als schriftlezing:
Johannes 15: 1-8

De boog met klimop staat centraal met daarbij de paarse doek waar een roze doek overheen gedrapeerd is.
Roze als teken van het komende paasfeest omdat het wit van Pasen door het paars  van de veertigdagentijd schijnt. Als schikking: een wijnstok met een tros druiven, blauwe druifjes en roze bloemen.

Zondag 20 maart
Thema: ' De helper van God' met als schriftlezing: Johannes 12: 37-50


De boog met klimop staat centraal met daarbij de paarse doek waarop een kinderbijbel ligt. Een vraag gesteld: ' Ken jij iemand uit het verhaal waar jij op lijkt?'
Onder de boog staat een mand met paarse violen. Paars is de kleur van soberheid, inkeer en verootmoediging.

Zondag 13 maart
Thema: 'Groeikracht' met als schriftlezing: Johannes 12: 20-26

De boog met klimop staat centraal met daarbij de paarse doek waarop graankorrels en aarde liggen en een korenschoof met volle aren. 

7 maart 2022
“Alles komt goed?!” is het thema van de veertigdagentijd. We moeten het nog maar zien in een wereld die volop in beweging is. We zijn omgeven door ziekte, oorlog en verdriet. In de tijd van de zondvloed werd de aarde overspoeld met water om een nieuw begin te maken. God heeft echter beloofd, dat er nooit meer een vloed zal komen die alles en iedereen vernietigt. God zegt: “Ik plaats mijn boog in de wolken, die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde”. In de tijd voor Pasen zien we in de kerk een boog van takken, bekleed met klimop. Deze plant is altijd groen, onsterfelijk. Hij klimt op naar het Licht. De boog is het teken, dat het goed komt. We zien uit naar het licht van Pasen; nieuw leven, een nieuw begin.
Maria zalft Jezus. De schriftlezing: Johannes 11:55-12:11
                                                
                                        


Boog met klimop geplaatst op een paarse doek. Een schaal met paarse bloemen, een flesje met geurige olie en een geurende hyacint.

 
terug

Tentdienst 28 augustus 10.30 uur
Deze bijzondere dienst wordt gehouden in de feesttent op de grote parkeerplaats achter de plaatselijke supermarkt in Giethoorn. Voorganger in deze dienst is ds. Klaas van de Kamp uit Kampen en wordt geheel in de streektaal (Gieters) gehouden. Muzikale begeleiding wordt o.a. verleend door plaatselijke zangers uit Giethoorn e.o..
Het thema van de dienst is: Ie mun fissn aj wat fangen wölln.
U bent van harte welkom!
Zet de datum alvast in uw agenda en volg verdere publicaties in de diverse streek- en huis aan huis bladen.
De tentdienst commissie.

 
Open Monumentendag zaterdag 10 september
Ook dit jaar doen we weer mee aan de Open Monumenten Dag op 10 september as.
De kerk staat dan open voor iedereen die een kijkje wil nemen. Om de dag meer invulling te geven is ons voornemen om bij het Centrum een aantal activiteiten te organiseren waardoor het nog aantrekkelijker wordt om de kerk te gaan bekijken. Denk bijvoorbeeld aan een markt waar van alles te koop is, zoals boeken, kunst en porselein maar waar ook leuke activiteiten voor o.a. de kinderen te doen zijn. De opbrengst is voor de nieuwe beeld & geluidsinstallatie.

 
Online kerkdiensten

De livestream van de kerkdiensten komt automatisch online.
Als u op onderstaande link klikt kunt u zien wat u doen moet om deze dienst live te volgen.


livestream